Gyakran ismételt kérdések

DEESS IPL – villanófényes tartós szőrtelenítés

Hogyan működik a villanófényes (IPL) tartós szőrtelenítés?

A villanófénnyel (IPL = intenzív pulzáló fény) működő készülékek széles spektrumú (500-1200 nm) fényimpulzusokat adnak le. Ezek a fényimpulzusok felmelegítik a szőr pigmentjét (melanin), a hő hatására pedig roncsolódik a szőr gyökere. A folyamat lényege, hogy a villanófény miatt a szőrszál nyugalmi állapotba kerül, így meggátolja a szőrszál növekedését. Emiatt tud a villanófényes (IPL) szőrtelenítés tartós eredményt produkálni, ellentétben a borotva, a gyanta, az epilátor ideiglenes megoldásaival. Az említett nyugalmi állapot pedig rendszeres villanófényes (IPL) kezelésekkel tartható fenn.

A villanófényes (IPL) szőrtelenítésnek több “kellemes mellékhatása” is van: elkerülhetők vele a szőrtüszőgyulladások, szőrbenövések, valamint a kisebb bőrhibák, pigmentfoltok, vékonyabb hajszálerek pedig elhalványodhatnak.

Kinek ajánlott a villanófényes (IPL) tartós szőrtelenítés?

Férfiaknak és nőknek egyaránt!

Miután a villanófény (IPL) a szőr sötét pigmentjében (melanin) nyelődik el, ezért akkor a legeredményesebb a technológia, ha a szőr minél sötétebb és a bőr minél világosabb, pl.: fekete, barna és világosbarna szőr + világosabb bőrszín esetében. Tehát a villanófényes (IPL) szőrtelenítés a bőrfelület és a szőr színének kontrasztján alapul, ezért kevésbé hatásos vörös, világos szőke, ősz szőrzeten, illetve nagyon sötét bőrön.

Miért nem ajánlott közvetlenül napozás/szoláriumozás után a villanófényes (IPL) kezelés?

Mert egyrészt ezek a cselekvések csökkentik a villanófényes (IPL) kezelés hatékonyságát. Ez a technológia ugyanis annál eredményesebb, minél nagyobb a kontraszt a bőr és a szőr színe között, de a fentiek alkalmazásakor a bőr színe sötétedik, így a szőr pigmentje (melanin) nem lesz kellőképpen sötét a villanófényes (IPL) kezeléshez. Másrészt a napozás fokozza a leégés, felhólyagosodás veszélyét. Tehát lehetőség szerint villanófényes (IPL) szőrtelenítés előtt 2-3 napig mellőzze a napozást.

Miért nő a szőrzet két villanófényes (IPL) kezelés között?

A villanófényes  (IPL) tartós szőrtelenítés kizárólag a növekedő (anagén) fázisban lévő szőrszálakat képes roncsolni, hiszen csak ebben a fázisban van közvetlen kapcsolat a szőrtüsző és a szőrszál között, és ekkor a legnagyobb koncentrációjú a szőrtüszőben lévő sötét pigment (melanin). Mivel a szőrzetnek csak mindig egy része (20-30%) van ebben a fázisban,  ezért az optimális eredmény eléréséhez többszöri kezelés szükséges; azaz, hogy minden szőrszálat elérjen a villanófény a megfelelő növekedési stádiumban. Természetes, hogy a kezeléssorozat közben azt tapasztaljuk, hogy nő a szőrzet, de előbb-utóbb a szőrszálak elkezdenek majd kihullani. A szőrtelenítési kúra (az, hogy ez hány alkalomból áll, terület- és egyénfüggő) befejeztével pedig a kezelt területen évekig nem nő majd vissza a szőr.

A villanófényes (IPL) technológia ugyanazt az eredményt tudja biztosítani, mint a lézeres kezelés?

Igen, csak fájdalom nélkül!

Mindkét módszer ugyanazt az eredményt biztosítja, hiszen ugyanazon az elven alapulnak, amit szelektív fototermolízisnek hívunk. Ennek az a lényege, hogy a kezelőfejből érkező fény a szőrszál festékanyagában (melanin) elnyelődik, és a keletkezett hő hatására a szőrtüsző roncsolódik, kiég.

A két eljárás között vannak különbségek:

– a lézeres kezelés fájdalommal jár, miután a lézer fénye csak egy hullámhosszon bocsájt ki fényt és elég mélyre hatol. Ezzel szemben a villanófény fájdalommentes, hiszen a villanófény nem hatol olyan mélyre (mert a szőrtelenítéshez nem is szükséges).

– a lézeres kezelőfejek legtöbbször pontonként kezelnek, így 1 láb kezelése órákig is eltarthat. Ezzel szemben az IPL készülékek kezelőfejének 1-4 cm2 nagysága révén 1 láb kezelése általában 20-25 percet vesz igénybe.

Hány éves kortól szoktak IPL szőrtelenítést végezni?

IPL szőrtelenítést rendszerint 18 éves kor fölött szoktak végezni, ugyanis ekkorra már lezajlanak a tinédzser kor robbanásszerű hormonváltozásai. Ha az átlagosnál sűrűbb szőrzet egy tini lánynak lelki problémákat okoz, előfordul, hogy fiatalabb korban is alkalmazzák az eljárást. Ennek oka, hogy IPL szőrtelenítéssel kiküszöbölhető a szőrbenövés, a szőrtüszőgyulladás, illetve a szőrök „erősödése”, ami más módszereknél viszont gyakran jelentkezik és bizonyos testrészeken (pl. arc, kar) igen zavaró. Fontos azonban tudni, hogy 18 év alatti fiatal kezelése esetén a még folyamatban lévő, erőteljes hormonváltozások csökkenthetik a kezelés tartósságát.

DEESS IPL használata

A testem mely területeit kezelhetem a DEESS IPL-lel?

Kezelhető területek: arc (= felső ajak, pajesz, áll), comb, lábszár, lábfej, hónalj, kar, mellkas, has, hát, intim területek, váll, kézfej.

Férfiak is használhatják a DEESS IPL-t?

Igen! A DEESS IPL ugyan hölgyek általi használatra lett optimalizálva, de az urak is nyugodtan használhatják. A férfiaknak viszont általában erősebb, sűrűbb a szőrzetük, ezért nekik valószínűleg több kezelés szükségeltetik a tartós, évekig tartós eredmény eléréséhez.

Használhatom a DEESS IPL-t az arcomon is?

Igen! A bajuszvonalnál (=felső ajaknál), a pajeszvonalnál és az állon is.

Kell-e gondoskodnom a szemem védelméről a DEESS IPL használata közben?

A DEESS IPL használata közben kibocsátott villanófény tulajdonképpen a fényképezőgép vakkujához hasonlítható. Ez nem káros a szemre, hiszen kisebb Joule értékű villanást ad le, mint a kozmetikai/esztétikai szalongépek. A DEESS IPL beépített biztonsági érzékelője ráadásul garantálja, hogy csak akkor adható le villanás, ha a villanóablak tökéletesen illeszkedik a kezelt bőrfelülettel. Persze önmaga megnyugtatása érdekében az arc kezelésekor nyugodtan felveheti a csomagban található szemüveget.

Használhatom a DEESS IPL-t szőke, vörös, ősz szőrzet esetén?

A villanófényes (IPL) szőrtelenítési technológia (és ennek következtében a DEESS IPL is) legjobban a sötét szőrzettípusok esetén alkalmazható, mivel ezek több sötét pigmentet, melanint tartalmaznak. A villanófényes (IPL) szőrtelenítés alkalmával a kibocsájtott fényimpulzusok ezt a melanint melegítik fel, és eme hő hatására roncsolódik a szőr gyökere, s emiatt lesz gátolva a szőrszál növekedése.

A fehér, az ősz vagy szőke szőrszálak rendszerint nem reagálnak a villanófényes (IPL) szőrtelenítési technológiára, de némely esetben a többször megismételt kezelések hatására valamelyest észlelhető némi eredmény.

Mit tapasztalok kezelés közben, után? Fájdalmas a kezelés?

A kezelés fájdalommentes, csupán egy kis minimális tűszúrásszerű érzés tapasztalható, de ez is csak nagyobb intenzitási fokozaton. Éppen ezért a DEESS IPL alacsony fájdalomküszöbbel rendelkezőeknek is ajánlott. A kezelés után jelentkezhet egy kis bőrpír a kezelt felületen, de ez hamar elmúlik! (Praktikus este végezni a kezeléseket, így éjszaka teljes mértékben ’’meg tud nyugodni’’ a bőr.)

Megégethetem magam a DEESS IPL-lel?

Nem! De ehhez nagyon fontos, hogy a készüléket mindig a szőr- és bőrszínének megfelelő intenzitáson használja, és természetesen a használati útmutató instrukcióinak megfelelően.

Az alábbi táblázat a bőrszín és szőrszín összehasonlítására szolgál, hogy eldönthesse a készülék alkalmazhatóságát, illetve megismerheti a bőr- és szőrszínek szerinti javasolt min.-max. intenzitási fokozatokat.

Fehér bőr*

Bézs bőr*

Világosbarna bőr*

Középbarna bőr*

Sötétbarna bőr*

Barnás fekete, fekete bőr*

Fekete, sötétbarna, barna, sötétszőke, sötétvörös szőr

3-5 fokozat

2-5 fokozat

2-4 fokozat

X

X

Világosszőke, világosvörös, fehér, ősz szőr

X

X

X

X

X

X

*  Fitzpatrick-skála szerinti bőrtípusok

A fenti táblázatban meghatározott intenzitási fokozatot ne lépje túl (akkor sem, ha nem érzi fájdalmasnak), mert ez a bőr megégését okozhatja! A villanásokat melegnek vagy forrónak érezheti, de fájdalmasnak nem. Csak a bőrtípusának megfelelő beállításokkal használja a készüléket. Ha a javasoltnál magasabb intenzitási fokozatokat használ, növekedhet a bőrreakciók és mellékhatások kockázata.

Fontos tudni, hogy a különböző testfelületek eltérő intenzitási fokozatot igényelhetnek. Érzékenyebb testfelületek esetében (pl.: intim területek, hónalj, arc, stb.) azt javasoljuk, hogy ne használja a készüléket a fenti táblázatban jelölt maximális javasolt intenzitási fokozaton, hanem inkább az alacsonyabb intenzitási fokozato(ka)t részesítse előnyben, természetesen mindig az egyéni érzékenységet szem előtt tartva. A bikinivonal például sötétebben pigmentált, ezért itt mindig alacsonyabb intenzitási fokozat javasolt. Sötétebb bőr esetén is alacsonyabb intenzitási fokozat ajánlott, hiszen ilyenkor a bőr több fényt nyel el, így a bőrirritációra nagyobb az esély.

Teljesen normális jelenség, ha a készülék a hosszabb ideig tartó használat során felmelegszik. Ha több testrészt szeretne kezelni egy alkalommal, akkor ajánlatos az érzékenyebb területeken (pl.: intim területek, hónalj, arc, stb.) kezdeni a kezelést, aztán a kevésbé érzékeny területeken (pl.: láb, kar, hát, stb.) folytatni.

Barnulási útmutató: ha bőrét természetes napfény/mesterséges barnító módszer érte, akkor sötétebb lehet, mint az előző kezelésnél, ezért mindig ellenőrizze a fenti táblázatban, hogy milyen beállítások felelnek meg bőrszínének. Barnulás, barnítás esetén érdemes a kezelést az előzőleg kitapasztalt fokozatnál alacsonyabb intenzitáson végezni. Ne használja a DEESS készüléket, amíg bőre le van barnulva.

Milyen gyakran használjam a DEESS IPL-t?

A DEESS IPL otthoni tartós szőrtelenítő gép segítségével tartósan megszabadulhat a nem kívánt szőrszálaktól, az optimális eredmény eléréséhez viszont többszöri kezelés szükséges.

Az első 3-5 kezelést végezze 2 hetente, ez elég a látható eredményhez, majd ezután végezzen további 4-8 kezelést havi rendszerességgel a tartós szőrtelenség eléréséhez.

Ennél gyakrabban nem érdemes (majdhogynem felesleges) használni a készüléket, mert a tartós szőrtelenítést a szőr 3 növekedési fázisához kell igazítanunk. A villanófényes  (IPL) szőrtelenítés ugyanis kizárólag a növekedő (anagén) fázisban lévő szőrszálak esetében működik, hiszen csak ebben a fázisban van közvetlen kapcsolat a szőrtüsző és a szőrszál között, és ekkor a legnagyobb koncentrációjú a szőrtüszőben lévő sötét pigment (melanin).

Később, a szőrtelenítési kúra befejeztével, a szőrtelen állapot fenntartásához átlagosan 3-6 havonta érdemes fenntartó kezeléseket végezni. A DEESS IPL készüléket tulajdonképpen a szőr kezdődő újranövésének észlelése esetén bármikor használhatja.

Férfiaknak és azon nőknek, akik hormonok miatti megnövekedett szőrnövekedéstől szenvednek, feltehetően a fentieknél több alkalom szükséges.

Milyen gyorsan válnak láthatóvá az eredmények?

A DEESS IPL készülékkel végzett klinikai tesztek eredményei bizonyítják, hogy 80-90%-os szőrzetcsökkenés érhető el 3-5 kezelés után (kezelések sűrűsége: 2 hetente).

Akárcsak a többi otthoni használatra kifejlesztett villanófényes (IPL) szőrtelenítő gép, így a DEESS IPL is gyengébb Joule (J) értékkel dolgozik, mint a kozmetikai/esztétikai szalonos készülékek, mindez azonban egyáltalán nem befolyásolja az eredményes, ugyanakkor kényelmes és költséghatékony használatot.

Mennyi időt vesznek igénybe a kezelések?

1 perc: arc, hónalj
4-5 perc: bikinivonal, kar
8-10 perc: intim terület, lábszár
20-25 perc: teljes láb

A DEESS IPL-lel a kezelési idő rövid. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy vezeték nélküli készülékről van szó, ezért kényelmesen, gond és felesleges idő eltöltése nélkül lehet a kezeléseket végezni. Másrészt a nagyméretű (3 cm2) villanóablaka révén gyorsan lehet vele haladni, ami igen fontos például a láb kezelésénél.

A kezelési idő természetesen mindig függ a kezelendő terület méretétől, valamint a szőr sűrűségétől, erősségétől is.

Mennyire biztonságos a DEESS IPL?

A villanófényes (IPL) technológia az egyik legbiztonságosabb tartós szőrtelenítő eljárás: nem károsítja a bőr felületét, csupán a szőrszálakra hat. Ennek megfelelően természetesen a DEESS IPL készülék használata is teljes mértékben biztonságos (amennyiben figyelembe veszi a használati utasításban szereplő utasításokat, ellenjavallatokat, illetve a bőr- és szőrtípusának megfelelő intenzitási fokozaton használja a készüléket).

A készülék számtalan biztonsági funkcióival rendelkezik a biztonságos és kényelmes használat érdekében:

– Intenzitás beállítás: 1-től 5-ös szintig lehet állítani a kezelési erősséget. Így mindig kiválaszthatja a legmegfelelőbb szintet; bőr- és szőrszínnek megfelelően, egyéni érzékenységtől függően. Emiatt nem fordulhat elő, hogy túl magas fényerősséggel kezelné, s így megégetné magát.
– Biztonsági érzékelő: csak akkor adható le villanás, ha a készülék villanóablaka tökéletesen illeszkedik a kezelt bőrfelülettel. Ez az érzékelő tehát meghiúsítja a szükségtelen villanások létrejöttét.
– Túlmelegedés érzékelő: ez a funkció megakadályozza, hogy a DEESS IPL túlmelegedjen, tehát ha szükséges, akkor használat közben automatikusan lekapcsol.
– Intenzitás memória: a rugalmas és a gyors használat érdekében a DEESS IPL készülék memóriája mindig megjegyzi az utoljára használt intenzitás beállítást, és legközelebbi induláskor azzal kezd. (Miután testrészenként eltérő lehet a megfelelő intenzitás beállítás, ezért “testrész váltásnál” érdemes újra kitapasztalni a kívánt intenzitás fokozatot.)
– Szemüveg az arc kezeléséhez.
– A készülék CE minősítéssel és FDA tanúsítvánnyal is rendelkezik.

Nagyon fontos, hogy a készüléket mindig a szőr- és bőrszínének, valamint egyéni érzékenységének megfelelő intenzitáson használja, és természetesen a használati útmutató instrukcióinak megfelelően.

Az alábbi táblázat a bőrszín és szőrszín összehasonlítására szolgál, hogy eldönthesse a készülék alkalmazhatóságát, illetve megismerheti a bőr- és szőrszínek szerinti javasolt min.-max. intenzitási fokozatokat.

Fehér bőr*

Bézs bőr*

Világosbarna bőr*

Középbarna bőr*

Sötétbarna bőr*

Barnás fekete, fekete bőr*

Fekete, sötétbarna, barna, sötétszőke, sötétvörös szőr

3-5 fokozat

2-5 fokozat

2-4 fokozat

X

X

Világosszőke, világosvörös, fehér, ősz szőr

X

X

X

X

X

X

*  Fitzpatrick-skála szerinti bőrtípusok

Az intenzitási fokozatot bőr/szőr színének és érzékenységének megfelelően válassza ki

A fenti táblázatban meghatározott intenzitási fokozatot ne lépje túl (akkor sem, ha nem érzi fájdalmasnak), mert ez a bőr megégését okozhatja! A villanásokat melegnek vagy forrónak érezheti, de fájdalmasnak nem. Csak a bőrtípusának megfelelő beállításokkal használja a készüléket. Ha a javasoltnál magasabb intenzitási fokozatokat használ, növekedhet a bőrreakciók és mellékhatások kockázata.

Fontos tudni, hogy a különböző testfelületek eltérő intenzitási fokozatot igényelhetnek. Érzékenyebb testfelületek esetében (pl.: intim területek, hónalj, arc, stb.) azt javasoljuk, hogy ne használja a készüléket a fenti táblázatban jelölt maximális javasolt intenzitási fokozaton, hanem inkább az alacsonyabb intenzitási fokozato(ka)t részesítse előnyben, természetesen mindig az egyéni érzékenységet szem előtt tartva. A bikinivonal például sötétebben pigmentált, ezért itt mindig alacsonyabb intenzitási fokozat javasolt. Sötétebb bőr esetén is alacsonyabb intenzitási fokozat ajánlott, hiszen ilyenkor a bőr több fényt nyel el, így a bőrirritációra nagyobb az esély.

Teljesen normális jelenség, ha a készülék a hosszabb ideig tartó használat során felmelegszik. Ha több testrészt szeretne kezelni egy alkalommal, akkor ajánlatos az érzékenyebb területeken (pl.: intim területek, hónalj, arc, stb.) kezdeni a kezelést, aztán a kevésbé érzékeny területeken (pl.: láb, kar, hát, stb.) folytatni.

Barnulási útmutató: ha bőrét természetes napfény/mesterséges barnító módszer érte, akkor sötétebb lehet, mint az előző kezelésnél, ezért mindig ellenőrizze a fenti táblázatban, hogy milyen beállítások felelnek meg bőrszínének. Barnulás, barnítás esetén érdemes a kezelést az előzőleg kitapasztalt fokozatnál alacsonyabb intenzitáson végezni. Ne használja a DEESS készüléket, amíg bőre le van barnulva.

A DEESS IPL ugyanolyan hatékony, mint a kozmetikai szalonos kezelések?

Igen! Hiszen a DEESS IPL ugyanazzal a technológiával (villanófénnyel) működik. Bár az otthoni készülékek mindig gyengébb fényintenzitással dolgoznak, mint a kozmetikai szalonkészülékek, de a tartós hatás eléréséhez így is mindkét esetben több kezelés szükséges.

A DEESS IPL előnye, hogy hosszú távon mindenképpen olcsóbb megoldás nyújt a szalonkezelésekhez képest, hiszen egy otthoni készüléket akár az egész család használhat! A DEESS IPL segítségével mindenki diszkréten, rengeteg pénzt, időt és energiát megtakarítva tud szőrteleníteni.

Le kell borotválnom a szőrt a DEESS használata előtt?

Igen! Ez egyrészt azért szükséges, hogy a villanófény (IPL) le tudjon jutni a szőrszál gyökeréhez. Másrészt a nem leborotvált szőrszálakat megégetheti a villanófény (IPL), s ez a bőr sérülését és a készülék károsodását okozhatja. A borotva ebben az esetben azért nem helyettesíthető gyantával vagy epilátorral, mert ezek eltávolítják a szőrtüszőből a szőrszálat, így a villanófény (IPL) nem tud mire hatni, ezáltal a villantás hatástalan lesz. Tehát ha a közelmúltban használt gyantát vagy epilátort, akkor érdemes megvárni a szőrszálak újbóli kinövését, és csak ezután belekezdeni a villanófényes (IPL) kezelésekbe.

Kell szüneteltetnem a megszokott tevékenységeimet a DEESS IPL használatakor?

A DEESS IPL használata semmilyen befolyással nincs a felhasználó életére, előtte és utána folytathatja mindennapi rutinját, csak arra érdemes odafigyelni, hogy a kezelést követő 48 órában lehetőség szerint ne alkalmazzon semmilyen bőrre felvihető kozmetikumot a kezelt területen, illetve kerülje a forró fürdőt, az uszodát, a szaunát. A kezelés utáni 72 órában lehetőleg ne tegye ki a kezelt felületet közvetlen napfénynek, és védje bőrét magas faktorszámú naptejjel.

Milyen gyakran kell kicserélni az izzót a DEESS IPL-ben? Kell egyáltalán?

Nem kell! A DEESS IPL ugyanis olyan nagy teljesítményű izzót tartalmaz, ami 300.000 garantált villantást képes leadni, ezért esetében sosincs szükség drága izzócserére, mint más otthoni IPL gépeknél! A költséghatékony DEESS IPL esetében a későbbiekben sem kell drága csereizzóra költeni, tehát nem kell semmilyen extra költséggel számolni, mint más otthoni készülékeknél.

Általánosságában elmondható, hogy 1 személy teljes (hónalj + intim terület + lábak) tartós szőrtelenítéséhez kb. 12.000-13.000 villanás szükséges, ezért olyan készüléket érdemes venni, ami ezt biztosítja. Ha esetleg családi, baráti körön belül többen is szeretnének egy otthoni készüléket használni, akkor kiemelten fontos, hogy egy nagyobb villanásszámmal rendelkező készülék mellé tegyük le a voksunkat, mert ennyi villanás feltétlenül szükséges az extra kiadások (pl.: drága pótizzók) nélküli használathoz.

Kezelés közben előfordulhat, hogy a DEESS IPL átmelegszik?

Igen, amennyiben huzamosabb ideig használja, de ez egyáltalán nem okoz semmilyen kellemetlenséget! Ugyanakkor praktikus, hogyha a kezelést az érzékenyebb testfelületeken kezdi (pl.: hónalj, intim zóna, arc), aztán folytatja a kevésbé érzékeny testfelületeken (pl.: láb, kar).

Milyen figyelmeztetések szólnak a DEESS IPL használata ellen?

Bármely betegség fennállása vagy gyógyszer szedése esetén kérjük, konzultáljon orvosával a készülék használata előtt, valamint feltétlenül olvassa el a hozzácsomagolt felhasználói kézikönyv összes fejezetét.

A készülék nem használható többek között a következő egészségügyi állapotok esetén: terhesség, epilepszia, bőrbetegségek (gyulladás, ekcéma, pikkelysömör, stb.), daganatos betegségek, szteroid kezelés, lázas állapot, keloidos vagy hypertrophiás sebgyógyulási hajlam, pigmenthiányos bőrbetegség (vitiglio), rosszindulatú bőrelváltozás, bőrrák, véralvadásgátló (aszpirin szedése 1 héten belül) vagy fényérzékenységet gyógyszerek, St. Johns gyógynövény szedése (4 héten belül), napallergia, fokozott fényérzékenység, Isotretinoin (Accutane) vagy bármilyen nagy dózisú (30.000 NE feletti) A-vitamin származék szedése az utóbbi 12-18 hónapban, rádioterápiás/kemoterápiás kezelés 3 hónapon belül.

Továbbá ne használja a készüléket leégett, sebes, heges, szeplős, anyajegyes, ekcémás, szemölcsös, tetovált, piercinges testfelületen, továbbá injekciók (pl. inzulininjekció) helye, pacemakerek vagy implantátumok közelében.

Ügyfélszolgálat